We zijn gearriveerd op de Bruine Bank en gestart met het in kaart brengen van het onderzoeksgebied. De komende dagen leven en werken we aan boord van het onderzoeksschip Pelagia van het Koninklijke Nederlandse Instituut voor Zee Onderzoek (NIOZ). Nu al hebben we een eerste indruk gekregen van het leven van enkele Noordzee dieren. Boven water vliegen er meerdere meeuwsoorten om ons heen, we hebben meerdere Jan van Genten gezien en we hebben zelfs een verdwaalde sperwer gespot op de brug van het schip. Op en in de zeebodem vinden we vissen, zeesterren, zee-egels, schelpdieren en meerdere wormen. In de bodemmonsters die we tot nu toe hebben genomen zien we duidelijke verschillen in sediment type en biodiversiteit op de verschillende plekken op de Bruine Bank.
Ons doel is om te bestuderen hoe de levensgemeenschappen worden beïnvloed door zowel natuurlijke als menselijke verstoring. Om dit goed te kunnen doen moesten we zelf echter ook wat verstoringen doorstaan. Leo Koop en Tengku Afrizal werken ’s nachts, waardoor ze een enkele keer tot 26 uur lang wakker waren. Ook raasde er een storm over de Noordzee afgelopen weekend. Deze storm zorgde ervoor dat we niet meer veilig konden doorgaan met ons onderzoek waarbij zware en dure apparaten van en aan boord getakeld worden. De vijf meter hoge golven braken soms op het dek en enkelen onder ons (waaronder de auteur) ervoeren wat zeeziekte is.
Gelukkig knapte het weer op. Vandaag kregen we de kans om met hernieuwde motivatie en optimisme het onderzoek voort te zetten. Ons plan is om foto’s en video’s van de zeebodem te maken zolang het weer het toelaat. “What doesn’t kill you, makes you stronger” gaat voor ons op in dit geval. Nu onderzoeken we of hetzelfde principe geldt voor de levensgemeenschappen op de Noordzeebodem die met regelmaat verstoord worden.